• Contacteaza-ne

Consiliere psihologică

Consiliere psihologică și Psihoterapie

Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică ce are ca scop autocunoașterea, optimizarea și dezvoltarea personală precum și prevenția ori remiterea unor probleme psihologice care nu întrunesc criteriile diagnostice pentru tulburări psihopatologice.

Psihoterapia de adresează tulburărilor psihopatologice și este o formă de intervenție prin vorbire, ce are ca scop pe lângă optimizarea și dezvoltarea personală, modificarea factorilor psihologici implicați în tulburări psihice, psihosomatice, somatice ori în situații de risc. Aceasta urmărește să restructureaze modalitățile de funcționare a clientului tocmai pentru a produce o modificare a reacțiilor, gândurilor, emoțiilor, a comportamentelor dezadaptative și distructive care interferează major cu viața clientului.

O altă diferență între cele două tipuri de intervenție este durata lor ca timp , consilierea psihologică este o intervenție de scurtă durată, pe când psihoterapia de obicei este de lungă durată. Durata procesului este dependentă de tipul de psiho-terapie și de obiectivele pe care clientul le setează împreună cu psihoterapeutul; de exemplu psihoterapia cognitiv-comportamentală este o terapie de scurtă durată.