Nu sunt produse in aceasta categorie.
Ecocardiografia
Bolile cerebrovasculare și cardiovasculare sunt principalele cauze de morbiditate (îmbolnăvire) și mortalitate în lume, și implicit în România și sunt strâns corelate prin etiopatogenie (cauzalitate, mecanisme), mecanisme de reglare (diferite paliere de reglare cu implicarea a numeroase sisteme de reglare: neurohumoral, sistem nervos vegetativ, endotelial, chemo-baroreceptori) și implicit prin atitudinea terapeutică și prognostic.
Ecocardiografia, metoda noninvazivă, utilizată în practica medicală începând cu anii 50 ai secolului XX, este o metodă ce permite evaluarea (vizualizare, măsurare) structurilor musculare (atriul stâng și drept, ventriculul stâng și drept, septului interatrial și interventricular), aparatului valvular (valve mitrale, aortice, tricuspidiene și pulmonare), dar și functionalitatea acestor structuri (deschidere / inchidere incomplete). Se pot obține date privind tulburările de contractilitate a ventriculului stâng, componentă importantă în realizarea debitului cardiac eficient. Mai mult, ecografia vasculară permite evaluarea morfologiei și structurii arborelui vascular – arterial și venos – cu implicații multiple în diagnostic și atitudinea terapeutică.
La ora actuală, complexitatea ecocardiografiei, permite evaluarea morfologică și functională a cordului prin metode unidimensionale (time-motion, TM), sau mai laborioase (2D, Doppler, Color-Doppler), respectiv a vascularizației arteriale cerbrale prin ecografie vasculară (carotidiană).
Avantajele acestei metode sunt multiple:
- Neinvazivă, implicit nedureroasă
- Evaluare în dinamică
- Acuratețe diagnostică
- Confortabilă pentru pacienți
Timișoara, prin istoria sa, a reprezentat mereu leagănul premierelor tehnologice, culturale și sportive, pentru România. În acest sens, interdisciplinaritatea (activitatea medicală ce implică mai multe specialități) oferă abordarea medical complexă și completă a pacienților, în vederea obținerii unei abordări moderne și complete a afecțiunilor cerebrovasculare cu scopul recuperării și profilaxiei cât mai eficiente a pacienților.